I v letošním školním roce žáci sedmého ročníku měli možnost, v hodině laboratorních prací v přírodopisu, asistovat u pitvy ryby.

O spolupráci jsme požádali žáka osmého ročníku, vášnivého rybáře Jindru Černého, zda by nám nevylovil rybu vhodnou k tomuto účelu.

V den pitvy Jindra dodal nádherného kapra obecného a jako bonus ještě malou plotici obecnou, za což mu velmi děkujeme.

A pitva mohla začít. Nejprve jsme si prohlédli vnější stavbu ryby a popsali ty části, které jsme znali z obrázku v učebnici. Poté vzala paní učitelka skalpel a nůžky a rozřízla spodní část břicha kapra, vyndala a oddělila od sebe vnitřní orgány a rozložila na připravený tác. Všechny orgány jsme si popsali. Zjistili jsme, že to je kapří samička, protože uvnitř těla měla ukrytá vajíčka tzv. jikry. Nejvíce nás zaujal plynový měchýř, který kapra ve vodě při pohybu nadnáší. A některé naše spolužačky neváhaly a aby se přesvědčily, že je opravdu uvnitř vzduch, tak jemně plynový měchýř propíchly pomocí preparační jehly.

Celý průběh akce nám zdokumentovala paní asistentka Iva Tlustá, za což ji také patří poděkování a my si tuto akci můžeme, kdykoliv na fotografiích připomenout.

Mgr. Simona Brudovská, asistentka Iva Tlustá a žáci sedmého ročníku.